Projectleider aanpak lerarentekort Femke Govaart is vastbesloten om de krapte op de arbeidsmarkt op een duurzame en innovatieve manier te lijf te gaan. Dat doet zij door krachtige initiatieven en oplossingen te ontdekken en talent uit de gemeenschap aan Zonova te verbinden. Zowel voor opvang als onderwijs. “Alle schoolbesturen vissen in dezelfde vijver. Het lerarentekort vraagt om een innovatieve en toekomstbestendige aanpak.”
Femke Govaart zorgt ervoor dat Zonova naast de traditionele aanwas van bevoegde leerkrachten, talenten uit de omgeving aan de opvang- en onderwijsorganisatie bindt. “Een mooi voorbeeld daarvan is het oriëntatietraject dat in samenwerking met de Zuidoost Academie en iPabo wordt ontwikkeld en waarmee we ook mensen zonder afgeronde HBO-opleiding op weg helpen richting het opvang- en onderwijsvak. Zonova is een heel grote werkgever in de Zuidoost waar je op allerlei manieren kan bijdragen aan die belangrijke basis voor jouw buurtgenoten of misschien wel je neefje of nichtje. Ik steek veel tijd en energie om die boodschap over te brengen in de community en om vervolgens de drempel zo laag mogelijk te maken om de kans te pakken. Bijvoorbeeld ook door een roadmap te maken en daarmee inzichtelijk te maken wat er mogelijk is en van hoeveel betekenis je kunt zijn.” Voor de verbinding met de gemeenschap is het belangrijk de wijk in te trekken, vertelt Femke Govaart, ze is inmiddels dan ook een bekend gezicht in buurthuizen, bij sportverenigingen en andere drukbezochte events. “Daarnaast vind ik het belangrijk dat Zonova zichtbaar is op careerevents in de omgeving. Dat bezoekers daar niet alleen corporate functies zien, maar ook kennismaken met het mooie opvang- en onderwijsvak.”
Zonova en Onderwijsambassadeurs
Nog zo’n mooi voorbeeld van een initiatief dat op een duurzame manier bijdraagt aan het lerarentekort is het project Onderwijsambassadeurs, waar drie scholen van Zonova binnenkort mee starten. Deze ambassadeurs verbinden zich voor een half of heel schooljaar voor een dag in de week aan een klas. Dit doen zij vrijwillig of (deels) betaald door hun werkgever. “Deze helpende hand in de klas, ontlast de leerkracht direct”, vertelt Femke, die de start van de samenwerking heeft begeleid. “Onderwijsambassadeurs brengen daarbij talenten vanuit de gemeenschap de school in en inspireren daarmee de leerkrachten en ook de leerlingen. Andersom is het voor de ambassadeurs een perfecte manier om kennis te maken met het vak, zeker voor mensen die de overstap naar het onderwijs overwegen. Er zijn heel veel mensen die iets op school willen betekenen en via stichting Onderwijsambassadeurs is dat mogelijk.”
Best practices
Naast het werven van nieuw talent, ziet Femke veel kansen voor anders organiseren en het inregelen van effectieve tools. “Uit mijn analyse is gebleken dat er al vele mooie voorbeelden van anders organiseren op de Zonova-scholen te vinden zijn. Wanneer we effectieve initiatieven met elkaar verweven en gaan voor een integrale aanpak, maken we meer impact. En door het creëren van regelruimte en autonomie, kunnen medewerkers zich meer bezighouden met dat waar zij echt gemotiveerd voor zijn. Dat is ongelooflijk belangrijk voor het werkgeluk”, aldus Femke. Ze besluit met een pleidooi voor de strategische personeelsplanning: “Een heel kansrijk instrument vanuit HR dat op een aantal scholen is geïmplementeerd. Hiermee krijg je meer zicht op de bezetting, waardoor je beter kunt inschatten hoeveel opleidingscapaciteit er is, bijvoorbeeld voor het begeleiden van zij-instromers. Nu zijn we vaak nog gedurende het jaar ad hoc bezig om mensen geplaatst te krijgen. Ook geeft dit instrument inzicht in wie wil doorstromen en daarmee in de interne mobiliteit. Een mooi voorbeeld van hoe we bij Zonova steeds meer toekomstgericht en datagedreven te werk gaan.”