OBA en Zonova tekenen eerste grote contract voor Bibliotheken op School

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) en Zonova hebben voor een langdurige samenwerking getekend. Onderdeel van de samenwerking is het herinrichten van bibliotheken in de negentien basisscholen van Zonova in Zuidoost. Hiermee zetten OBA en Zonova een belangrijke stap in de aanpak van de verbetering van leesvaardigheid, vooral door het vergroten van leesplezier en leesmotivatie. 


Het programma OBA op School is een van de pijlers van het leesoffensief waarmee de bibliotheek samen met onderwijs en gemeente de leesvaardigheid wil bevorderen in Amsterdam.


OBA en Zonova

In aanwezigheid van wethouder Moorman werd op 1 februari een belangrijke mijlpaal bereikt. De OBA en Zonova ondertekenden de officiële samenwerkingsovereenkomst voor negentien basisscholen in Zuidoost. OBA op School zal hiermee toegang tot literatuur vergroten voor de jonge generatie. Elke school wordt vanuit de OBA ondersteund om een leesplan te ontwikkelen en een leescoördinator op te leiden, met als doel meer aandacht voor leesbevordering. De ondertekening met Zonova is het begin van een bredere uitrol van leesvoorzieningen op scholen in heel Amsterdam.
 

“Boeken zijn een venster naar de buitenwereld maar ook een spiegel waarin je jezelf herkent. We streven naar diversiteit in de collectie, zodat iedereen zichzelf herkent in een personage of verhaal.” Janneke Hesselink (waarnemend bestuurder Zonova)
 

Bibliotheken op school in de rest van Amsterdam
Eind 2023 zijn voor OBA op School de eerste gesprekken gevoerd met 28 VVE-instellingen, 75 basisscholen en 7 middelbare scholen, en zijn er intentieverklaringen opgesteld. In 2024 worden goede schoolbibliotheken ingericht, onderwijsmedewerkers getraind en begeleid in hun aanpak van leesbevordering, en worden activiteiten met ouders en vrijwilligers georganiseerd. Zo werkt de OBA aan het vergroten van het leesplezier.

Zonova en Oba Ondertekening Zonova en Oba Ondertekening