Swazoom kinderopvang en Zonova gaan samenwerking intensiveren

Swazoom kinderopvang en Zonova, twee organisaties die zich inzetten voor gelijke kansen voor kinderen in Amsterdam Zuidoost, gaan de samenwerking intensiveren. Zij willen als organisaties gaan werken vanuit één pedagogische en educatieve visie om de kansen voor kinderen in de leeftijd van 0 tot 13 jaar in Amsterdam Zuidoost te versterken.


Versterking van kansen voor kinderen in Amsterdam Zuidoost
Swazoom en Zonova zijn beide non-profit organisaties met een maatschappelijke doelstelling. Ze hebben de ontwikkeling van kinderen en kansengelijkheid hoog in het vaandel staan en streven naar verbetering van de doorgaande ontwikkellijn. De organisaties werken al jarenlang samen en gaan hun samenwerking intensiveren en zo de kansen voor kinderen in Amsterdam Zuidoost versterken. Daarom hebben Swazoom en Zonova een intentieovereenkomst getekend om de manier waarop zij hun samenwerking kunnen gaan vormgeven te onderzoeken.


Met doorlopende ontwikkellijnen en dagprogramma’s waarin kinderopvang, onderwijs en vrijetijdsactiviteiten naadloos op elkaar aansluiten willen zij ervoor zorgen dat kinderen van 0 tot 13 jaar nog betere mogelijkheden krijgen om hun talenten te ontplooien. Door opvang en onderwijs te combineren kunnen beide organisaties met hun activiteiten nog beter aansluiten op de ontwikkelingsfasen en behoeften van kinderen. Ook kunnen de organisaties bij een intensievere samenwerking sneller acteren in contacten met gemeenten, jeugdzorg en andere instanties die betrokken zijn bij opvoeden en opgroeien.


Groei en ontwikkeling voor kinderen en medewerkers
De intensievere samenwerking tussen kinderopvang, voorscholen en basisonderwijs biedt niet alleen kinderen en hun ouders veel voordelen, ook medewerkers hebben er profijt van. Zij krijgen meer loopbaanmogelijkheden en kunnen zich meer specialiseren of juist verbreden.


Bestuurlijke fusie
Swazoom en Zonova onderzoeken of een bestuurlijke fusie nieuwe kansen biedt om de kwaliteit en continuïteit te waarborgen voor kinderen, ouders en medewerkers. Swazoom en Zonova streven ernaar in de eerste helft van 2023 een besluit te nemen over een bestuurlijke fusie, waarbij stichting Zonova en stichting Swazoom Kinderopvang onder hetzelfde bestuur en toezicht wordt gebracht.



Pilot om samenwerking vorm te geven
Om te onderzoeken hoe beide organisaties de samenwerking naar de toekomst toe kunnen vormgeven, zijn ze recent een pilot gestart. In deze pilot doen directeuren van drie scholen ervaring op met het leidinggeven aan voorschool en buitenschoolse opvang. De leerpunten uit deze pilot vormen een belangrijke bijdrage aan het verder vormgeven van de samenwerking tussen beide organisaties.


Over Swazoom kinderopvang
Gelijke kansen voor kinderen in Amsterdam Zuidoost. Dat is waar Swazoom zich met 100 pedagogisch professionals voor 660 kinderen inzet. Swazoom kinderopvang biedt kinderopvang met voorschool op meer dan 25 locaties, 28 groepen en 3 zorggroepen in Amsterdam Zuidoost en op een aantal scholen ook buitenschoolse opvang.


Over Zonova
Zonova vormt het bestuur van 19 basisscholen in Amsterdam Zuidoost. Met zo’n 650 collega’s verzorgt Zonova het onderwijs voor ongeveer 5100 leerlingen. Iedere basisschool heeft een eigen identiteit, maar met allemaal dezelfde overtuiging: dat een school niet alleen goed en vooral passend onderwijs moet geven, maar ook bijdraagt aan de samenleving.

Download het volledige persbericht hieronder: