Ieder kind in Zuidoost lid van de 'bieb'!

De Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) heeft, in nauwe samenwerking met scholengroep Zonova en Projectenbureau Primair Onderwijs Zuidoost, alle basisschoolleerlingen in Amsterdam Zuidoost een eigen lidmaatschapspas van de bibliotheek aangeboden.

Afgelopen vrijdag vond de start van deze grootschalige passenuitreiking plaats op het plein in Zuidoost dat de basisscholen Crescendo, De Blauwe Lijn en Onze Wereld met elkaar verbindt. De klassen van deze scholen kwamen hier bij elkaar en kregen hun eigen pasje feestelijk overhandigd. De actie valt onder een breder Amsterdams leesoffensief met als hoofddoel om het leesplezier en de taalvaardigheid bij kinderen te vergroten.

 

Gezamenlijke liefde voor lezen

Het ‘passenfeest’ werd gehost door presentator, influencer, muzikant, acteur en YouTuber Défano Holwijn. Hij nam de kinderen op een enthousiaste manier mee door het rijke aanbod van de bibliotheek en stond ook stil bij zijn eigen liefde voor lezen en voor de Bijlmer, de woonwijk in Zuidoost waar hij zelf geboren en getogen is. De aanwezige scholen namen daarnaast symbolisch de allereerste ledenpas in een uitvergrote vorm in ontvangst van Tanja Jadnanansing, stadsdeelvoorzitter van Zuidoost.

 

Amsterdams leesoffensief

De scholenactie is onderdeel van het overkoepelende ‘Amsterdamse Leesoffensief’. Met dit offensief wil de Gemeente Amsterdam in samenwerking met de OBA en Amsterdamse scholen de leesvaardigheid bevorderen, de woordenschat vergroten en bovenal het plezier in lezen bij kinderen aanwakkeren. Tegelijkertijd valt de passenactie ook onder de paraplu van het ‘Masterplan Zuidoost’. Dit plan is opgezet door de gemeente in samenwerking met onderwijs, woningbouwverenigingen, welzijnsinstellingen, politie, bewoners en andere organisaties en ondernemers die allemaal te maken hebben met dit stadsdeel. Het ‘Masterplan Zuidoost’ heeft als doel om met elkaar te werken aan verbeteringen op het gebied van wonen, werken, onderwijs en veiligheid in dit gedeelte van Amsterdam.

 

Download het volledige persbericht hieronder:

Kick off leesoffensief Kick off leesoffensief